SR by sa mala stať členom Európskej agentúry pre rozvoj špeciálneho vzdelávania

18.09.2011 Celý región

Bratislava 18. septembra (TASR) - Slovensko sa stane členom Európskej agentúry pre rozvoj špeciálneho vzdelávania - European Agency for Development in Special Needs Education. S návrhom ešte musí súhlasiť vláda, pričom vicepremiér Rudolf Chmel ho zatiaľ predložil do pripomienkového konania.

Nosnou filozofiou agentúry je inklúzia žiakov so špeciálnymi vzdelávacími potrebami do normálnych škôl. Vznikla v roku 1996 ako nezávislá organizácia s cieľom pôsobiť ako platforma na spoluprácu v oblasti rozvoja špeciálneho vzdelávania. Jej aktivity podporuje Európska komisia a Európsky parlament.

V súčasnosti je v nej zastúpených 27 európskych štátov, členov aj nečlenov EÚ, na úrovni zástupcov ministerstiev školstva. Slovensko malo v roku 2005 v agentúre status pozorovateľa. Počas aktívnej spolupráce s ňou získalo informácie z oblasti výchovy a vzdelávania detí s postihnutím z ostatných zainteresovaných krajín.

Z členstva vyplývajú aj isté záväzky, a to zaplatenie členského príspevku. Jeho výška sa odvíja od počtu obyvateľov danej krajiny. Pre Slovensko to predstavuje 31.182 eur. Uhradiť ich musí do 15. februára budúceho roka.
 

Vyberte región